Varmt välkomna till Digital Bergsmansafton via Teams med Rutger Gyllenram, VD för Kobolde & Partners AB. I sitt föredrag kommer Rutger att ge sin syn på: Var och hur reduceras järnmalm i framtiden?
Måndagen den 19 februari 2024 kl. 18:30-20:00
Plats: Digitalt
Kraven på industrin att ställa om till produktion med låga klimatutsläpp är enorma och det pågår projekt runt om i världen att ta fram nya processer. Reduktion med vätgas är aktuell både för SSAB och H2Greensteel men även i projekt utanför Sverige. Detta är en lösning som är möjlig där man har tillgång till fossilfri el eller naturligt förekommande vätgas. Biomassa kan ge både fast och gasformigt reduktionsmedel och samlar man upp koldioxiden och antingen lagrar eller använder så får man en kolsänka. Utveckling av elektrolysprocesser där reduktionen sker med elektricitet pågår och trots att utvecklingen ännu är på ett tidigt stadium så förutspår analysföretaget Bloomberg att det kommer vara standardmetoden för malmreduktion i en nära framtid.
Men är då tiden ute för de fossila reduktionsmedlen? Det blir alltmer tydligt att vi kommer behålla både masugnar med koks och direktreduktionsugnar med naturgas under överskådlig tid. Med en kombination av processutveckling och insamling och lagring av koldioxid kan utsläppen från dessa processer minskas till nära noll.
Hur lång tid kommer det ta?
Vilka hinder finns?
Var kommer produktionen ske?
Hur kommer konkurrenssituationen för stål med låga utsläpp se ut?
Ovanstående frågor kommer Rutger att ta upp och diskutera i sitt digitala föredrag den 19e februari.
BIO:
Rutger Gyllenram är vd och grundare av företaget Kobolde & Partners. Rutger är Bergsingenjör från KTH och har en teknologie licentiatexamen inom stål- och metallproduktionsteknik. Rutger började sin yrkesbana som forskningsingenjör på KTH 1984. År 1988 fortsatte han sin karriär på Decerno AI som utvecklare och projektledare av avancerade IT-system. Sedan 1991 arbetar han heltid i Kobolde som idag har sex anställda och utvecklar tjänster och programvara inom hållbar stål- och metallframställning för såväl industrin, branschorganisationer som tekniska högskolor i Sverige och utlandet. Sedan 2008 har Rutger arbetat med frågor kopplade till standardisering inom hållbarhetsområdet såväl på Europanivå som global nivå.
Vidare har Rutger allt sedan tiden på KTH varit engagerad i frågor kring skrotförsörjning och malmreduktion och skriver sedan 2021 löpande i Steel Times International och Green Steel World och har tillsammans med Peter Samuelsson grundat bolaget FerroSilva AB som avser producera järnsvamp från DR-pellets och förgasad biomassa.
Anmälan senast den 18 februari
Inte medlem? Som medlem har du tillgång till flera förmåner, medlemstidning och även tillgång till alla våra evenemang där många av dem även är gratis för dig som medlem.
Läs mer och anmäl dig HÄR innan du bokar dig.
Varmt välkomna önskar
SBF:s Stockholm/Östkretsen