Back to All Events

SBF Svenska Bergsmannaföreningen - tekniskt möte: Nya möjligheter med additiv tillverkning

  • Swerim (f.d. Swerea KIMAB) 28A Isafjordsgatan Kista, Stockholms län, 164 40 Sweden (map)

Additiv tillverkning ger nya möjligheter att tillverka komponenter som är så komplexa att de tidigare hade varit omöjliga. Det är möjligt att bygga hela system av komponenter i ett enda stycke, minska reservdelslager, korta ledtider för prototyper, bygga in ökad funktionalitet mm. Listan med möjligheter kan göras lång, men så även listan med utmaningar.

Industrialiseringen av additiv tillverkning i metall har påbörjats i Sverige och accelereras av en nationell färdplan och samordning. Färdplanen identifierar och prioriterar forsknings- och innovationsfrågor som är viktiga för svensk industri, med utgångspunkt från våra befintliga styrkor. Den svenska arenan för additiv tillverkning i metall arbetar för samarbete och samordning, vilket är nyckeln till Sveriges framgång i området. Testbäddar finns nu tillgängliga runt om i landet och det finns tydliga visioner för industrialisering i både stora och små företag. Under kvällen fördjupar vi oss i ämnet och bjuder på presentationer, rundvandring och diskussioner.

Plats: Swerim (f.d. Swerea KIMAB), Isafjordsgatan 28A, Kista
Tid: torsdag den 18 oktober kl.18:30-21:00
Pris: 100 kr som betalas vid anmälan (se nedan)

Program

18:30-20:00 Föredrag

  • Välkomna till Swerim, ett nytt forskningsinstitut för stål- och metallbranschen

  • Additiv tillverkning - Material och processer

  • Industriella applikationer idag och imorgon

  • Kraftsamling i Sverige och i världen

  • Färdplan och utmaningar

  • Svenska Arenan för AM i metall

Föredragshållare: Ingegerd Annergren, Scania; Annika Strondl, Swerim; Eva Lindh-Ulmgren, Swerim

20:00-20:15 Labvisning AM-lab

20:15-21:00 Diskussion med landgång och pilsner

Anmälan görs genom inbetalning till BG: 974-0507 senast 2018-10-15. Glöm inte att ange namn, samt eventuella allergier. Vid frågor, kontakta Lena Johansson på SBF:s kansli, tel 08-679 17 90, kansli@bergsmannaforeningen.se.

Bild: This is a 3D-printed fuel grain used in development testing at Purdue University for a hybrid rocket motor that would fit inside of a suitcase. The suitcase would be a portable education demonstrator, used for demonstrating rocket combustion. By Matt Steiner and Kees08 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons