Back to All Events

SBF - Vårutflykt till Bråfors och Oljeön

Vi besöker två av Västmanlands främsta sevärdheter – Bråfors bergsmansby och Oljeön i Ängelsberg. 

Bråfors var länets första kulturreservat, när det bildades 2006. Här har kulturmiljöerna bevarats, och en viktig del är brukandet av landskapet, för att så tydligt som möjligt kunna visa hur en bergsmansby har använts och utvecklats från 1200-talet till idag. Vi besöker hyttområdet, där järnframställning pågått under c:a 700 år fram till en bit in på 1900-talet. Det välstånd som järnet skapade för bergsmännen resulterade bl.a. i ståndsmässigt byggnadsbestånd, med de fantastiska vägg- och takmålningarna i gästabudssalen i ”Storbyggninga”, som vi besöker under sakkunnig ledning av Bråfors ägare. Byggnaden är numera byggnadsminnesförklarad.

Oljeraffinaderiet på Oljeön i sjön Åmänningen, är världens äldsta, intakta oljeraffinaderi. Efter överfarten till ön med m/s Petronella, får vi en ingående, guidad visning av raffinaderiet och livet på ön när det begav sig.

Lunch intas på Nya Serveringen i det vackra Ängelsberg, för c:a 100 år sedan hemort för en betydande konstnärskoloni, inkluderande bl. a. Olof Arborelius och Mauritz Lindström. Ståtliga byggnader signerade bl. a. Isac Gustaf Classon ger samhället sin speciella karaktär.

Program
09:30   Ankomst till Bråfors, Kaffe
09:45   Visning av naturreservatet, föredrag kring bergshanteringen vid Bråfors och besök i herrgården
11:45   Avfärd Bråfors
12:00   Ankomst Ängelsberg
12:15   Lunch på ”Nya Serveringen”
13:30   Båttransport till Oljeön och guidad visning av raffinaderiet mm.
15:00   Dagen avslutas

Pris
Utflykten kostar totalt 400 kr per person. I avgiften ingår då kaffe, guidade visningar på Bråfors och Oljeön, båttransport och lunch exklusive drycker starkare än vatten och lättöl. Tyvärr finns det ingen möjlighet till reducerad avgift då priset motsvarar kostnaderna för förtäring, guidning och båttransport.

Anmälan
Anmälan görs HÄR där också betalning för utflykten kan göras. Senaste anmälningsdag är 22/5.

OBS! Gällande lunch:
Det finns tre alternativ: kött, fisk och vegetariskt. Anges i anmälan. Har man önskemål om särskild kost går det också bra att meddela detta i anmälan.


Transporter
Transporter sker med våra privata personbilar. Vi försöker ordna samåkning för de som saknar egna transportmöjligheter. Om ni inte kan ordna samåkning via den egna bekantskapskretsen hjälper föreningen gärna till med att förmedla kontakter. De som har lediga platser anger detta i anmälan och de som önskar transport gör detsamma i anmälan, så förmedlar vi kontakt mellan er.

Bråfors
Karta: https://goo.gl/maps/jAuNYxk5qGVPhacx7
Koordinater:
60°02'19.4"N 15°43'38.9"E
60.038725, 15.727470

Ängelsberg (Nya Serveringen)
Palettvägen 2
737 90 Ängelsberg

Karta: https://goo.gl/maps/Ez97FUkm2cNcJErU9
Koordinater:
59°57'38.2"N 16°00'32.9"E
59.960619, 16.009137