Back to All Events

Bergsmansafton 16/5 om Indium och Mat4GreenTec

Varmt välkomna till Digital Bergsmansafton via Teams med Nils Bågenholm, VD vid Mat4GreenTech AB. I sitt föredrag kommer Nils att berätta om återvinning av indium på ett effektivt och miljövänligt vis.

Torsdagen den 16 maj 2024 kl. 18:30-20:00
Plats: Digitalt

Indium har en unik kombination av egenskaper. Det är transparant och samtidigt elektroniskt ledande vilket gör att den kan användas till olika typer av pekskärmar. Det är ett tunt skikt av Indium på en mobilskärm som gör att användaren kan se skärmen och samtidigt skrolla och trycka kommandon. Indium spelar också en nyckelroll i produktionen av solceller. I produktionen av dessa produkter används Indium-tenn-oxid, ett pulver som genomgått en process där det packats ihop till en puck. Denna kallas för ett “sputterig target” och används för att skapa en beläggning av Indium på till exempel en skärm.

Runt hälften av det indium som används vid tillverkning av solceller och bildskärmar blir till avfall. Chalmers­avknoppningen Mat4GreenTech AB har utvecklat en metod som återvinner materialet på ett effektivare och miljövänligare sätt än dagens metoder. Effektiviteten i bolagets process när det gäller hur mycket material man får ut är ungefär 95 procent. Konkurrerande processer ligger mellan 65 och 70 procent. Effektiviteten är beräknad på den första cykeln men indium kan cyklas hur många gånger som helst utan att degraderas. Indium används i halv­ledarprocesser och måste därför vara extremt rent. Det skapar utmaningar i reningsprocessen och är förklaringen till att dagens processer har så stora förluster. Mat4Green Tech kan leverera indiumpulver med en renhet mellan 4N och 7N.

Mat4GreenTech AB grundades 2017 av Nils Bågenholm tillsammans med Burçak Elbin vars forskning ligger till grund för tekniken. De har sedan dess genomfört utvecklingsprojekt med stöd från Vinnova. Nyligen har Chalmers Ventures, Jovitech Invest och Energimyndigheten investerat i bolaget för att öka expansionstakten i bolaget.

BIO: Nils Bågenholm har arbetat vid Mat4GreenTech sedan 2017. Nils entreprenörsresa började 2007 inom bygg- och renoveringsområdet och ledde honom till Mat4Green 2017. Han har genomgått EIT Raw Materials start-up träningsläger och är utexaminerad från både fas 1, fas 2 och fas 3 av EIT Accelerator, vilket har stärkt hans förmåga att styra företaget mot tillväxt och innovation. Nils har studerat maskinteknik på Chalmers och har en examen som nyckelkund säljare från Sälj och Marknadshögskolan i Göteborg.

Läs mer och boka
Anmälan senast den 15 maj

Inte medlem? Som medlem har du tillgång till flera förmåner, medlemstidning och även tillgång till alla våra evenemang där många av dem även är gratis för dig som medlem. 
Läs mer och anmäl dig
HÄR innan du bokar dig.