Back to All Events

Bergsmansafton - Föredrag om Blykalla och dess utveckling av nästa generations (Gen IV) blykylda hållbara kärnreaktorer

  • Jernkontoret 10 Kungsträdgårdsgatan Stockholm, Stockholms län, 111 47 Sweden (map)

Kära medlem,

Varmt välkomna till Bergsmansafton vid Jernkontorets lokaler i Stockholm med Peter Szakalos, CRO och medgrundare av Blykalla AB. I sitt föredrag kommer Peter att berätta om Blykalla och dess utveckling av nästa generations (Gen IV) blykylda hållbara kärnreaktorer. Peter kommer också att tala om utvecklingen av tre nya stål som behövs för den nya generation IV-kärnkraften.

Onsdagen den 26 april 2023 kl. 18:30-20:00

Plats: Jernkontoret, Kungsträdgårdsgatan 10, Stockholm samt Digitalt via teams

Inledningsvis kommer Peter att tala om Blykalla som utvecklar och bygger blykylda små modulära reaktorer (SMR) för att leverera säker, skalbar och koldioxidfri baslastströmförsörjning. Blykalla kommer att ta ledande forskning till industrialisering och arbetar tillsammans med globala bolag och partners som Uniper och OKG för att leverera den första forskningsreaktorn i Oskarshamn. Peter kommer också att berätta om utvecklingen av tre nya stål, ett magert FeCrAl-stål, ett magert AFA-stål (Aluminiumoxidformande austenitiskt stål) och ett aluminiumoxidbildande martensitiskt stål (AFM). Sandvik AB har redan producerat en av dem i industriell skala, den magra FeCrAl. Detta stål har uppnått ett inofficiellt världsrekord i att vara korrosionsbeständigt i flytande bly upp till 800 ° C. Nya stål och nya material kommer att behövas för att förverkliga de nya revolutionerande uppfinningarna som gen IV-kärnkraft, fusionskraft, koncentrerad solenergi (CSP) och effektiv lagring av grön energi. Peter kommer att vid föredraget berätta om den spännande utvecklingen av nya korrosionsbeständiga stål vid höga temperaturer som behövs för att förverkliga användandet av nya energiformer.

BIO:
Peter Szakalos har en Industriell doktorsexamen i korrosionsvetenskap vid KTH 2004. Peter har lett en forskargrupp vid KTH med inriktning på att utveckla bättre korrosionsbeständiga stål vid hög temperatur för termiska energiprocessen. Idag ägnar Peter 50% av sin tid som gruppledare vid högtemperaturkorrosionsgruppen vid avdelningen för yt- och korrosionsvetenskap vid KTH, samt 50% av sin tid på Blykalla.

Läs mer och boka

Anmälan senast den 24 april

Varmt välkomna önskar

SBF:s Stockholm/Öst kretsen